Energetska efikasnost

Zašto je važna energetska efikasnost?

Iako gubici energije ne mogu biti svedeni na nulu, oni se mogu smanjiti na razne načine korišćenjem raznih tehnika, a pažljivim ili efikasnim pristupom energija može da se troši u optimalnim količinama za neki proces ili aktivnost. Kad se ona koristi na neodgovarajući način, što znači da postoji razlika između dovedene količine energije i potrebne količine energije, to dovodi do rasipanja a time i do finansijskog gubitka.

Koliko smo odmakli u uvođenju mera energetske efikasnosti?

  • Potrošnja energije u Srbiji dvostruko je veća u odnosu na prosečnu potrošnju 35 zemalja OECD-a
  • U našoj zemlji čak 60% finalne energije troši sektor zgradarstva
  • Vlasnici stanova i kuća u Srbiji mahom posmatraju predložene mere za energetsku efikasnost samo kao dodatni namet
  • Samo 10% domaćih investitora prepoznaje energetsku efikasnost kao komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Kredit za energetsku efikasnost

Kredit za energetsku efikasnost se odobrava u skladu sa Nacionalnim programom energetske sanacije domaćinstava koji je pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave i gradske opštine. Građani čiji su projekti energetske sanacije stambenog objekta izabrani na osnovu javnog poziva koji raspisuju jedinice lokalne samouprave dobijaju bespovratna sredstva podsticaja u visini do 50 odsto vrednosti radova, dok Banka finansira ostatak troškova na osnovu profakture (predračuna) izdate od strane izvođača radova.

Ko može da se prijavi?

Građani kojima su dodeljena bespovratna sredstva podsticaja za sprovođenje mera energetske sanacije u domaćinstvu na osnovu sprovedenog javnog poziva.

Pogodnosti

  • Bez obaveznog prenosa zarade ili penzije;
  • Bez naknade za obradu zahteva;
  • Fiksna kamatna stopa tokom celog perioda otplate kredita za kredite sa osiguranjem života;
  • Sa i bez osiguranja života.

Povraćaj do 20% vaše investicije

Reprezentativni primer kredita za energetsku efikasnost

U prilogu je kalkulacija primera za ugradnju fasade površine 100m².

Površina fasade

100m²

Cena po m²

4.223,88 RSD

Cena za 100m² fasade

422.238,00 RSD

Subvencijom države (50%)

211.119,00 RSD

Kredit za preostalih 50%

211.119,00 RSD

Mesečna rata za kredit

od 4.250,12 RSD

Povraćaj na kredit do 20%

do 42.223,80 RSD

Iznos ukupne investicije

do 168.895,20 RSD

NAPOMENA: U pitanju je reprezentativni primer. Konačne cene zavise od kamatne stope u banci, kao i od tržišne cene materijala u trenutku zaključivanja ugovora.

Da li ste spremni za sezonu grejanja?
Evo koliku uštedu može da donese termofasada

Postavljanje termoizolacije u domu je najbolji način za trenutno smanjenje potrošnje energije i veliku dugoročnu uštedu novca. Sa termoizolacijom spoljnih zidova i, ako je neophodno, krova, biće potrebno daleko manje energije da se održi prijatna temperatura, bilo da je napolju toplo ili hladno. Budući da termoizolacija smanjuje brzinu prirodnog izjednačavanja spoljne i unutrašnje temperature, u dobro izolavanom domu dugo je toplo i kada nije uključeno grejanje zimi i dugo je hladno leti posle gašenja klima uređaja. Kroz manju potrošnju energije dajete svoj doprinos očuvanju životne sredine, a važno je napomenuti i da za 30% bolja izolacija ne znači i 30% manji račun za struju, već uštedu od oko 50%, jer je loša fasada najčešći razlog dogrevanja stanova strujom tokom dana i odlaska u crvenu zonu potrošnje.

Šta je i od čega je sačinjena kvalitetna termoizolacija?

Termoizolacija fasade se poslednjih godina spominje kao jedan od najboljih rešenja za podizanje energetske efikasnosti doma. Pored toga, izolacija ima i izraženu estetsku funkciju, pre svega jer veoma lako može staroj fasadi da podari novi sjaj, a pritom i čuva životnu sredinu. Međutim, ušteda energije je značajnija samo ako se termoizolaciji pristupi veoma temeljno. Zbog toga je važno da svaki element bude kvalitetan i precizno ugrađen od strane iskusnih majstora.

Treba imati na umu da postoji više vrsta termofasada, ali na našim prostorima najčešće rešenje, koje pruža odličan odnos cene i kvaliteta, predstavljaju kontaktne demit fasade, koje su dobile ime po proizvođaču fasadnih sistema Demit iz Slovenije. Suštinski, termofasada je svaka fasada koja poseduje visok stepen toplotne izolacije (oko λ = 0,035 W/mK).

Uglavnom se termofasadama smatraju beskontaktne fasade na novim objektima, kao i kontaktne fasade sa adekvatnim slojem termoizolacije, bilo da je u pitanju kamena vuna ili stiropor.

Termofasada sadrži sledeće elemente:

  • Podlogu, odnosno staru fasadu na koju se nanosi termoizolacija. Pre bilo kakvih radova prvo se utvrđuje stanje fasade kuckanjem ili grebanjem, a ukoliko je ona u lošem stanju, izvode se dodatni radovi kako bi se skinuli delovi u lošem stanju kako bi se ona poravnala;
  • Lepak za stiropor koji osigurava da stiropor bude trajno zalepljen za staru fasadu ili ciglu/beton. Lepak može da bude posebno formulisan samo za lepljenje stiropora, ili za lepljenje stiropora i armiranje. Ovaj element mora da bude kvalitetan i da ima dobre karakteristike kako bi ploče od stiropora ostale postojane i nakon dugogodišnjeg izlaganja spoljašnjim uslovima;
  • Stiropor (EPS), koji predstavlja glavni izolator, i jedan je od najvažnijih faktora pri odabiru fasade. Kvalitetan stiropor ima dobre termoizolacione karakteristike, a za veću uštedu energije tu su i stiropori sa dodatkom grafita, dok se za veću izdržljivost korsiti stirodur koji je tvrđi;
  • Tiplove, koji dodatno drže stiropor u slučaju da je reč o visokim objektima, kada je podloga u izuzetno lošem stanju ili kada se postavljaju ploče od kamene vune;
  • Lepak za mrežicu i armaturnu mrežicu koja drži završni sloj, a ona se za stiropor najčešće lepi posebnim lepkom ili lepkom koji ima dvostruku ulogu. Za razliku od lepljenja stiropora, za armiranje i postavljanje podloge se koristi deblji sloj lepka, pa je samim tim i potrošnja lepka veća.
  • Podlogu za završni sloj i završni sloj. Kada se lepak dobro osuši, na njega se nanosi prajmer ili podloga za završni sloj, a zatim i završni sloj. Reč je o jedinom vidljivom delu fasade koji uglavnom ima estetsku funkciju, mada napredniji završni slojevi igraju bitnu ulogu u odbrani od buđi i vlage.

Šta je bolje, stiropor ili vuna?

Da bismo odredili u kojoj situaciji je za izolaciju bolji stiropor a u kojoj situaciji kamena vuna, pođimo od prirode samih materijala. Naime, stiropor ili ekspandirani polistiren je veštački materijal koji je naftni derivat. Iako sastav stiropora za izolaciju čini samo 2% nafte i 98% vazduha, on se klasifikuje kao gorivi materijal. Sistemi sa stiroporom se tako po ETICS sistemu svrstavaju u E klasu gorivih (samogasivih) materijala. Sa druge strane, kamena vuna je prirodni materijal koji se po ETICS sistemu klasifikuje kao negorivi materijal, koji počinje da se topi tek na temperaturama preko 1000 stepeni celzijusa. Poređenja radi, stiropor zadržava pozitivne karakteristike "samo" do temperature od 80 stepeni.

Stiropor i kamena vuna imaju slične termoizolacione karakteristike, odnosno koeficijent toplotne provodljivosti za ploče iste debljine. Međutim, vuna ima takvu strukturu da apsorbuje zvuk, tako da kamena vuna mnogo bolje izoluje objekat od spoljašnje buke. Pored toga, vuna ima neuporedivo bolju paropropusnost, tako da u domu neminovno ima manje vlage.

Kada je reč o ugradnji, sistemi sa stiroporom i kamenom vunom se podjednako lako ugrađuju. Ipak, stiropor je znatno lakši, zbog čega se lakše transportuje i manipuliše pločama. Ploče od kamene vune su teže, pa se pri postavljanju obavezno tipluju za podlogu.

Međutim, kamena vuna je čvršća i elastičnija, pa samim tim i znatno otpornija na spoljašne promene temperature, mikroorganizme, štetočine, udare i hemikalije, zbog čega važi za istrajniju.

Na kraju, domaćim kupcima jedan od najvažnijih faktora pri izboru jeste i cena. Kada se u obzir uzmu svi materijali, termoizolacioni sistemi sa kamenom vunom mogu da budu skuplji i za 40% od kontaktne fasade sa stiroporom.

Ukratko, oba rešenja su dobra i oba pružaju dobru termoizolaciju, ali kamena vuna ima neke bonus kvalitete, zbog čega je skuplja.

Ušteda energije uz pomoć solarnih panela

Solarni paneli su uređaji koji pretvaraju energiju Sunca u električnu energiju. Osnovni elementi solarnih panela su fotonaponske ćelije, koje koriste fotonsku energiju Sunca za generiranje elektrona i stvaranje električne struje.

Solarni paneli su održiva opcija za proizvodnju električne energije i sve su popularniji za kuće i komercijalne objekte kao način smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva.

Više informacija o solarnim panelima možete pronaći na posebnoj strani.

 

Tople zime i prijatna leta uz pomoć toplotnih pumpi

Toplotne pumpe su uređaji koji se koriste za grejanje i hlađenje prostora kao i za zagrevanje vode.

Toplotne pumpe su sve popularniji način grejanja, hlađenja i zagrevanja vode u domaćinstvima i komercijalnim objektima zbog svoje energetske efikasnosti i ekoloških prednosti.

Više informacija o toplotnim pumpama možete pronaći na posebnoj strani.

Najčešća pitanja

Šta je GEFF?

GEFF je kreditna linija za zeleno finansiranje u sklopu Evropske banke za obnovu i razvoj koja obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima.

Ukupan iznos kreditne linije za Zapadni Balkan iznosi 85 miliona evra.

Program je podržan sredstvima Evropske unije, kao i sredstvima drugih donatora: Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije i Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za finansiranje programa tehničke saradnje u okviru ove kreditne linije i realizovan u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Za povrat novca se prijavljujete na sajtu GEFF, tako što podnesete online zahtev kroz Sistem za verifikaciju. Biće vam potrebna sledeća dokumentacija: sertifikat prihvatljivosti, faktura, dokaz o uplati od banke, ugovor o kreditu, kao informacije o računu na koji želite da se uplati povracaj novca.

Da li jednim kreditom mogu da finansiram radove na više lokacija (više stanova)?

Da, možete finansirati instalaciju tehnologija na više od jednog projekta, odnosno lokacija, sve sa jednim kreditom.

Da li kredit mogu koristiti za kupovinu više proizvoda različitih kategorija?

Da, kredit možete koristiti za kupovinu više proizvoda različitih kategorija (npr. ugradnja novih prozora i ugradnja kotla na biomasu). To je i poželjno, jer ćete ulaganjem u minimum 2 tehnologije ostvariti pravo na veći podsticaj, tj. na 20%.

 
Da li mogu tražiti više kredita za istu namenu u istoj zgradi ili stanu?

Ne, na primer, isti prozori se ne mogu menjati dva puta ako je kredit već uzet u tu svrhu.

Da li mogu da apliciram za više od jednog kredita za projekat na istoj lokaciji?

Da, možete aplicirati za više od jednog kredita za finansiranje različitih namena na istoj lokaciji (npr. finansirate izolaciju jednim kreditom, a zamenu prozora drugim).

Da li moram biti vlasnik objekta koji se renovira?

Ne, ne morate biti vlasnik, suvlasnik ili prijavljeni na toj adresi. Možete uzeti kredit za članove porodice. Jedino ograničenje je da se ne može na istoj adresi dva puta kreditirati ugradnja kupovine iste vrste proizvoda.

Da li se može finansirati toplotna izolacija jednog stana u zgradama sa više stanova?

Ne, ovim kreditom se ne može finansirati toplotna izolacija samo jednog stana u okviru zgrade. Može se finansirati samo ako se jedna ili više fasada renoviraju kompletno.

Da li dva člana istog domaćinstva mogu aplicirati za finansiranje istog projekta i dobiti dva kredita?

Da, mogu. Tada se projekat finansiranja objedinjuje kao jedan i ukoliko je uključeno više tehnologija, može se dobiti veći podsticaj (20% umesto 15% za jednu tehnologiju).

Na primer, ukoliko supruga uzme kredit za izolaciju, a suprug kredit na toplotnu pumpu, to će se tretirati kao investicija sa 2 tehnologije i ostvariće pravo na povrat od 20%, iako su pojedinalni krediti vezani za samo jednu tehnologiju.

Da li mogu da koristim ovaj podsticaj i neki drugi podsticaj za isti projekat?

Ne. Pravo na finansijski podsticaj od EBRD, tj. povraćaj novca, ostvarujete samo ukoliko prethodno niste ili ne planirate da uzmete podsticaj od druge isntitucije ili državnu subvenciju. Nije moguće uzeti više podsticaja za isti projekat.

Da li na predračunu mogu da budu proizvodi i za koje se ne dobija finansijski podsticaj, na primer klima uređaji?

Da, mogu. Za klima uređaje i druge proizvode (frižideri, zamrzivači ili kombinovani uredjaji) koji se ne nalaze u Tehnološkom selektoru, možete dobiti kredit, ali za njih nećete dobiti finansijski podsticaj, odnosno povraćaj novca.