NAJČEŠĆA PITANJA KOJA NAM POSTAVLJATE

Izdvojili smo pitanja koja nas klijenti najčešće pitaju

Šta je GEFF?

GEFF je kreditna linija za zeleno finansiranje u sklopu Evropske banke za obnovu i razvoj koja obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima.

Ukupan iznos kreditne linije za Zapadni Balkan iznosi 85 miliona evra.

Program je podržan sredstvima Evropske unije, kao i sredstvima drugih donatora: Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije i Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za finansiranje programa tehničke saradnje u okviru ove kreditne linije i realizovan u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Za povrat novca se prijavljujete na sajtu GEFF, tako što podnesete online zahtev kroz Sistem za verifikaciju. Biće vam potrebna sledeća dokumentacija: sertifikat prihvatljivosti, faktura, dokaz o uplati od banke, ugovor o kreditu, kao informacije o računu na koji želite da se uplati povracaj novca.

Da li jednim kreditom mogu da finansiram radove na više lokacija (više stanova)?

Da, možete finansirati instalaciju tehnologija na više od jednog projekta, odnosno lokacija, sve sa jednim kreditom.

Da li kredit mogu koristiti za kupovinu više proizvoda različitih kategorija?

Da, kredit možete koristiti za kupovinu više proizvoda različitih kategorija (npr. ugradnja novih prozora i ugradnja kotla na biomasu). To je i poželjno, jer ćete ulaganjem u minimum 2 tehnologije ostvariti pravo na veći podsticaj, tj. na 20%.

 
Da li mogu tražiti više kredita za istu namenu u istoj zgradi ili stanu?

Ne, na primer, isti prozori se ne mogu menjati dva puta ako je kredit već uzet u tu svrhu.

Da li mogu da apliciram za više od jednog kredita za projekat na istoj lokaciji?

Da, možete aplicirati za više od jednog kredita za finansiranje različitih namena na istoj lokaciji (npr. finansirate izolaciju jednim kreditom, a zamenu prozora drugim).

Da li moram biti vlasnik objekta koji se renovira?

Ne, ne morate biti vlasnik, suvlasnik ili prijavljeni na toj adresi. Možete uzeti kredit za članove porodice. Jedino ograničenje je da se ne može na istoj adresi dva puta kreditirati ugradnja kupovine iste vrste proizvoda.

Da li se može finansirati toplotna izolacija jednog stana u zgradama sa više stanova?

Ne, ovim kreditom se ne može finansirati toplotna izolacija samo jednog stana u okviru zgrade. Može se finansirati samo ako se jedna ili više fasada renoviraju kompletno.

Da li dva člana istog domaćinstva mogu aplicirati za finansiranje istog projekta i dobiti dva kredita?

Da, mogu. Tada se projekat finansiranja objedinjuje kao jedan i ukoliko je uključeno više tehnologija, može se dobiti veći podsticaj (20% umesto 15% za jednu tehnologiju).

Na primer, ukoliko supruga uzme kredit za izolaciju, a suprug kredit na toplotnu pumpu, to će se tretirati kao investicija sa 2 tehnologije i ostvariće pravo na povrat od 20%, iako su pojedinalni krediti vezani za samo jednu tehnologiju.

Da li mogu da koristim ovaj podsticaj i neki drugi podsticaj za isti projekat?

Ne. Pravo na finansijski podsticaj od EBRD, tj. povraćaj novca, ostvarujete samo ukoliko prethodno niste ili ne planirate da uzmete podsticaj od druge isntitucije ili državnu subvenciju. Nije moguće uzeti više podsticaja za isti projekat.

Da li na predračunu mogu da budu proizvodi i za koje se ne dobija finansijski podsticaj, na primer klima uređaji?

Da, mogu. Za klima uređaje i druge proizvode (frižideri, zamrzivači ili kombinovani uredjaji) koji se ne nalaze u Tehnološkom selektoru, možete dobiti kredit, ali za njih nećete dobiti finansijski podsticaj, odnosno povraćaj novca.